top of page

A Natural Life

Appelsienoogst

Een rustig, natuurlijk leven leiden is wat we hier in onze cortijo beogen. Leven volgens ons bioritme en met wat de natuur, uit de omwoelde en gevoede aarde, ons schenkt.

​

Het zal nog eventjes duren tot onze borden en magen dagelijks gevuld zullen worden met zelf geteelde oogsten van onze grond. We groeien samen stap voor stap.

Elk aangevat project vraagt om nieuwe kennis. De Spaanse aarde en het klimaat vergen andere technieken dan Belgische. Een snelcursus in "How to become a Spanish farmer".

​

Voorlopig genieten we van de vruchten van de bomen die onze cortijo reeds een tijdje sierden en de eerste teelt van onze kleine BIO-test moestuin.

​

In Spanje kan je het hele jaar door in de tuin werken. Planten en oogsten kan op elk moment behalve in de meest hete maanden van het jaar. In België hebben we een winterstop, in Spanje een zomerstop. Vergeleken met België biedt het klimaat en de soort van verschillende vruchten en groenten ons hier de mogelijkheid om over een langere tijdspanne te oogsten. 

​

Citroenen en appelsienen bijvoorbeeld kan je in het najaar al beginnen gebruiken terwijl ze nog groen zijn. Ze zijn heerlijk om je drinkwater mee te verfrissen en al bruikbaar in gerechten. Eens de vruchten rijp zijn en geoogst kunnen worden moet dit ook niet meteen gebeuren. Je kan ze rustig nog een paar maanden aan de boom laten hangen. Dit biedt je het voordeel dat je ze altijd vers kan nuttigen gedurende een lange periode. 

Eens de laatste vruchten geoogst moeten worden kan je ze op verschillende manieren verwerken. Wij drogen graag onze vruchten onder vorm van schijfjes die je nadien aan je hete thee of gewoon warm water kan toevoegen, in gerechten,...

Sap persen en invriezen is ook een goede optie. Deze vruchten laten je heel lang van hun verse vitamientjes genieten.

​

Olijven worden geoogst in het najaar. Deze oogst kan je niet uitstellen. Alles wat langer aan de boom blijft hangen is voeder voor de vogeltjes of fertiliser voor de bodem. Ofwel maak je de keuze om je oogst te laten persen in een nabijgelegen coöperatieve, of ga je zelf aan de slag om tafelolijven te maken. Er zijn verschillende manieren om tafelolijven te pekelen, we zitten tot nu toe in een testfase.

​

Groenten die in het najaar worden geplant hebben tijdens de winterperiode meer tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het gematigde klimaat tijdens de winterperiode biedt een langere oogsttijd. In september start de najaarsteelt, eind januari de voorjaarsteelt, met groenten die het best tijdens de betreffende periode gedijen.

​

Onze ervaring tijdens het eerste jaar op Spaanse bodem leert ons tot dusver dat januari en februari de koudste maanden waren, maart de natste. Spijtig genoeg de natste sinds een hele lange tijd.

​

Stap voor stap
Natuurlijk Leven

Lees onze artikels in onderstaande categorieën en start vandaag nog jouw natuurlijk leven.

bottom of page