top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNiki Nelissen

Creating our paradise, step by step.



De laatste weken zijn voorbij gevlogen. We hebben onze dagen ingevuld met de werken in de tuin. Zodra de materialen gekozen waren en werden geleverd gingen we aan de slag.

De cactustuin is klaar! De kleine zones vooraan met de Opuntia Ficus-India cactussen, die weer welig groeien na onze zware snoei-interventie en schrobbeurt met zwarte Marseillezeep, zijn nu mooi afgewerkt met witte keien. Ongelooflijk hoe snel ze groeien. Ze kunnen tot 2 meter hoog worden. Ik hoop dat we volgend jaar hun bessen, de cactusvijgen, kunnen oogsten. Zelfs de bladeren blijken eetbaar te zijn als je ze kookt. Mocht er eentje in de weg zitten zal ik mij eens aan het experiment wagen.


Hieronder zie je de afstervende, met Spaans gras overwoekerde en door de cochenille-schildluis (Dactylopius coccus) aangetaste cactussen, uitgroeien tot gezonde cactussen in frisse cactusperken.




De zone met onze Aloë Vera's, die we voordien niet vonden onder het overwoekerende Spaans gras, kreeg een opknapbeurt met een rode kiezellaag en boord met natuursteen. De muur werd versierd met terracotta potten met hangplanten. Foto's voor, tijdens en na de werken.




In het verlengde van deze zone vind je nu onze nieuwe cactustuin. Het heeft ons heel wat zweet, geen bloed of tranen ;-) gekost om de zone af te werken. We zijn echter trots op het resultaat! Eens de yoga-zone onder de peperbomen is afgewerkt zullen we van op onze matjes kunnen genieten van deze prachtige rustgevende cactustuinen. Hieronder vind je een aantal foto's van voor, tijdens en nà de werken. De citrusbomen en Agave Americana kregen een andere plaats waardoor er meer ademruimte kwam voor de bestaande en nieuwe cactussen.




Tijdens de aanleg van de cactustuinen begonnen Evi en Mattias aan onze groententuin. Met wat extra kracht van Johan werden balken gestapeld en aan elkaar gevezen. De bakken werden gevuld met kiezel, aarde uit de tuin, teelaarde en compost. De vierkante betonzone die bij onze aankomst enkel rommel en afval vergaarde werd omgetoverd tot een mooie bio groenten- en kruidentuin. In de toekomst zullen we deze zeker nog verder uitbreiden. Voorlopig gaan we experimenteren. Een ander klimaat vraagt om een andere aanpak dan onze Belgische tuinen! Het wordt een leerperiode met hopelijk een mooi resultaat :-)




Zoek je in Spanje een dappere man in tuinieren van 84, dan is papie dé man bij uitstek! Hij is dol op werken in de tuin en werkt gestaag verder. Daar kan hij zich uitleven en we laten hem graag genieten van de dingen die hij graag doet. Met mate natuurlijk, elke dag een stukje... Proud of my dad, he is a tiger in the garden!

De hele zone achteraan heeft hij ondertussen onkruidvrij gemaakt waardoor de olijfbomen in het achterste deel van de tuin eindelijk zichtbaar worden.

Zie de foto's hieronder, voor en nà.

We denken nog even na over de invulling van deze zone. Een boomgaard met amandel- en fruitbomen tussen de olijfbomen lijkt ons wel leuk. We moeten eerst nog op zoek naar een boer die de grond omploegt zodat we de diepe wortels van het onkruid kunnen verwijderen. Weer een nieuw projectje...




Bezoekers


Evi en Mattias vervoegden ons begin september. Zij zijn volop op zoek naar hun eigen woning hier in het Zuiden van Spanje. Andere Belgische gasten konden we nog niet verwelkomen. De eerste bezoekers zijn ingepland in de maanden november en december.

We kregen wel het bezoek van onze buren. Na onze uitnodiging verwelkomden we hen graag op een drink mét Spaanse tapas natuurlijk. In onze straat wonen 3 Britse koppels en een Spaans koppel. Het werd een hele aangename avond met uitwisseling van fijne levenservaringen. Voor iedereen to be continued :-) Je weet: beter een goede buur dan een verre vriend, en dat hebben we al dadelijk gemerkt. Onze buren zijn super vriendelijke mensen en staan dadelijk voor ons klaar indien we vragen hebben.


Onverwacht kregen we wel het bezoek van deze Girondische gladde slang die 's morgens in het zwembad een badje aan het nemen was.

Gelukkig ontdekte Johan het beest, ik zou de schrik van mijn leven gehad hebben.

Op het gebied van slangen ben ik niet dapper. Het was wel nog een jong dier en gelukkig niet giftig.


Gladde slangen worden 's nachts actief omdat zij zich vooral voeden met gekko's.

Johan bracht de slang weg buiten onze tuin. De vraag rijst dan wel of er nog andere jonge dieren zijn, waar de moeder zich bevindt... Brrr...



Ook muizen hadden hun weg gevonden naar onze keuken via een ventilatie in een badkamer op de eerste verdieping. Bij het openen van de voorraadkast vonden we de aangevreten zakken met boekweitmeel en cocosmeel. Daarnaast een extra cadeautje van keutels en urine.

De ventilatiepijp, die eigenlijk niet meer diende, hebben we gevuld en afgesloten met een nieuw rooster. De voorraadkast werd onderaan dichtgetimmerd met een extra plank en kreeg een goede ontsmettende poetsbeurt.


Het werd dus echt tijd om een slangen- en ratten-muizen verjager in huis te halen. Spanjaarden hebben ondanks het feit dat ze in het algemeen geen of weinig zorg dragen voor hun dieren, bijna allemaal honden en katten. Dit leek ons vreemd in het begin. Onze buren hadden ons gezegd dat we wel met een hond zouden eindigen en dit leek ons na onze voorgaande avonturen nog niet zo een slecht idee.


We bezochten gisteren voormiddag het aziel van Aguilas waar we eens schat van een woef vonden.

Maak kennis met Simba, onze nieuwe viervoeter. Kruising Border Collie en Duitse Herder. Simba is 13 maanden en een schat van een dier. Hij genoot al volop van zijn eerste namiddag in zijn nieuwe thuis, na een verblijf in een gezin, waar hij het hard te verduren kreeg, en 2 verschillende azielen. We hebben Simba meteen in ons hart gesloten.

Hij gedraagt zich voorbeeldig en genoot van de avondwandeling langs de velden.

Hij is nog wat mager, maar ondanks de verwaarlozing is hij heel vitaal en super schattig met zijn flapoor <3




Buren boeren




Onze buren, landbouwers, zijn met het planten van sla begonnen. De temperaturen van de komende maanden zijn perfect voor deze teelt. De akkers rondom onze woning staan er vol van. Het was mooi om waar te nemen hoe de arbeiders met platen vol plantjes, aan de voor- en achterzijde van hun lichaam, door de akkers liepen en de plantjes één voor één door een buis in de grond schoten. Bij zonsopgang startten ze al. We werden naar buiten gelokt door het klikkend geluid van het buissysteem waarmee ze de plantjes in de grond plantten.

Zodra één deel van een akkerbed beplant was werden de sluizen opengezet en werd alles onder water gezet met het rural water uit de bergen. Het bed werd daarna afgesloten waarna het volgend bed onder water werd gedompeld.

De plantjes blijven zo een tijdje onder water staan tot het water in de geulen naast de plantrijen zakt. De plantrijen zijn bedekt met plastic, deze houdt het vocht in de grond die deze tijd van het jaar nog snel kan uitdrogen onder middagtemperaturen van 27°C à 30°C.

We gingen een kijkje nemen en namen wat foto's van onze buren boeren. Een filmpje toont je het irrigatiesysteem. Een aantal slaplantjes die in de berm geraakten namen we mee en stopten we in onze eigen bio groententuin :-)




Uitstappen


We maakten de laatste tijd al een paar uitstappen. Twee weken geleden bezochten we Cartagena. Wat een prachtige en unieke stad. De hele stad ademt het verleden ten tijde van de Romeinen uit.

De parking aan de jachthaven is een ideaal vertrekpunt voor een bezoek aan de stad.

Bij het verlaten van de parking heb je een mooi zicht op de haven en word je naar de stad gelokt door de mooie palmbomen en het Monumenta a los Héroes de Cavite op het plein aan de overkant. De Plaza Héroes de la Cavita is meteen verbonden met de hoofd winkel-wandelstraat van de stad. Het imposante stadhuis met modernistische architectuur, el "Palacio Consistorial de Cartagena", waar ook het Infokantoor voor Toerisme is gevestigd, ligt er te pronken op de hoek. Een ontvangst in grandeur.



Aan de overkant van het plein vind je het Roman Theater Museum met het Romeins theater. Het Romeins theater lag jaren onder de huizen in de stad verborgen tot een ontdekking leidde tot verdere opgravingen en een volledige restauratie die 13 jaar duurde. Het bezoek van het moderne museum, gelegen tegenover het stadhuis, is gewoonweg schitterend! Het eerste super modern ingericht gebouw van het museum is verbonden met het tweede gebouw via een ondergrondse gang, onder de achterliggende straat, die je naar het Pascual de Riquelme Palace en de archeologische gang onder de Catedral de Santa Maria la Mayor leidt. Eens je hier buitenkomt ontvouwt zich een prachtig zicht op het Teatro Romano.




Via de winkel-wandelstraat vervolgden we onze weg naar de Plaza de España.

Eerst bereik je een rond punt gedecoreerd met in keramiek ingelegde mozaieken.

Daarna volgt de groene oase van het grote plein met de machtige Indische Rubberbomen (Ficus Elastica) die de fontein omringen en een koele plek met bankjes, voor de door de zon oververhitten, bieden. Niets kan het zalige frisse gevoel in de schaduw van het bladerdak van deze bomen evenaren in een door hitte geteisterde stad. Een uitstekende plek voor een speeltuin voor de kleintjes :-)





Het volgende plein dat ons bekoorde was de Plaza Juan XXIII. Toen we het plein naderden en een standbeeld zagen verwachtten we dan ook een beeld van Paus Johannes de 23ste, het bleek echter om een beeld van de heilige Franciscus te gaan.


De mooie waterpartij aan de overkant bracht sereniteit en verkoeling voor de gasten van de naastliggende taverne.


Daar achter ligt het Museo Histórico Militar de Cartagena, dat zeker een bezoekje waard zal zijn bij een volgende gelegenheid.







Onze timing voor het stadsbezoek viel midden in een speciale week. Elk jaar in september vindt La Gran Fiesta del Mediterràneo plaats, een herinnering aan de strijd tussen de Catageners en de Romeinen. In de stad liepen heel wat mensen rond, verkleed als Romanos of Cartagineses-Ibericos. De echte festiviteiten zijn ons ontgaan maar volgend jaar zullen we ze zeker bezoeken!


De affiche van dit jaar aan het huis van de Federacion de Carthagineses y Romanos.

Ook in de winkelwandelstraten werd de decoratieverlichting aangepast aan het thema.




's Middags genoten we in de stad van een heerlijke lunch (zeg maar 'diner') in een toprestaurant aan de prijs van een doorsneerestaurant in België. Een voordeel wanneer je in Zuid-Spanje woont. La Marquesita is echt top. Je kan best reserveren want het zit er snel vol. Het restaurant is binnen niet zo groot. Het terras, op het kleine gezellige pleintje waaraan het restaurant gelegen is, biedt een 80-tal plaatsen.




We bezochten nog een aantal andere plaatsen die de moeite waard waren én moeten zeker nog eens terug om nog véél meer te zien. Ik illustreer in een kleine fotobundel de rest van onze voorlopige ontdekkingen.





In de late namiddag begaven we ons weer richting haven waar we een glimp opvingen van het Museo National de Arqueologia Sabacuatica (onderwater-archeologie) en eindigden we onze trip aan de jachthaven waar de catamarans de toeristen terug aan land brachten na een pleziervaart. Iets wat we zeker ook eens willen doen ;-)






Cartagena heeft ons zeker bekoord. We zullen deze stad nog vaak bezoeken. Er blijven nog heel wat dingen te ontdekken zoals het Castillo de Conception, het Parque Arqueológico Cerro del Molinete, het Torres Park Auditorium, het Anfiteatro Romano y Plaza de Toros de Cartagena, ... en talrijke musea.

Hasta luego Cartagena, hasta la proxima!


Spanje heeft zo veel te bieden, we genieten er elke dag van en delen dit graag met jullie.

Be welcome to join our adventure <3

611 weergaven10 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page