top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNiki Nelissen

One year in Spain




Een jaar geleden stapten we onze mobilhome in en reden richting Zuiden. Een nieuwe toekomst tegemoet. We hebben de 4 seizoenen inmiddels achter de rug, een volledig jaar rond.

De Spaanse locals weten ons echter te vertellen dat de seizoenen het afgelopen jaar niet als referentie mogen worden beschouwd.

Tijdens de winterperiode waren er meer dan normaal winderige dagen, met op- en afgaande temperaturen. De lente overspoelde ons met meer regen dan er gewoonlijk in een heel jaar valt, gevolgd door extreme hoge temperaturen. Een Spaans lentegevoel hebben we hier dus nog niet echt ervaren alhoewel we gedurende de hele winter een Belgisch lentegevoel hadden. We genoten vaak van onze lunch in de tuin bij tempertaturen rond de 20 graden.

Na de winter doken we dadelijk de zomer in met aangename temperaturen rond de 30°C met koelere avonden en nachtelijke temperaturen van 17 tot 20°C. Die werden echter snel opgevolgd met dagtemperaturen tussen de 37 en 40°C. Ook België en andere meer noordelijke Europese landen ontglippen niet aan de hittegolf, Europa kreunt onder de hitte. Hoe de klimaatverandering zich verder zal ontwikkelen blijft voorlopig nog een vraagteken. De toekomst zal het uitwijzen.


We zijn nog vlijtig onze Spaanse taal aan het perfectioneren. Gesprekken lopen al veel vlotter, we begrijpen meer en meer. Duolingo is een leuke online tool om een andere taal te leren, gratis en praktisch in gebruik. Een taal spreken oefen je echter best met regelmatige gesprekken. We hebben nu al een paar Spanjaarden in onze vriendenkring waardoor we wat meer praktisch kunnen oefenen. Onze woning ligt wat afgelegen waardoor je niet zoveel contact hebt met andere mensen. Je moet dus zelf uit je kot komen om je sociaal leven op te bouwen, maar dat is in België net hetzelfde. Misschien iets gemakkelijker daar met familie en vrienden in de buurt.


Als je me zou vragen wat ik, na een jaar in Spanje, vooral mis, dan zijn het inderdaad de contacten met de mensen waar je van houdt. Je familie, je vrienden, je kennissen... Je begint te merken dat zij hun leven in België gewoon verder zetten en dat je zelf initiatief moet nemen om deze contacten te onderhouden. Voor sommigen lijkt de afstand onoverkomelijk, alsof tijd en ruimte iets zouden veranderen aan liefde of vriendschap? Soms voel je wel een leegte op dat vlak.


Welcome Charlie. Beautiful baby girl of Laura and Sander.


We kregen het afgelopen jaar al heel wat bezoekers over de vloer en reisden de laatste 8 maanden 3 maal terug naar ons Belgenland, telkens om een nieuw kleinkind te verwelkomen.


Eind juni mochten we Charlie verwelkomen, dochtjertje van Johan's dochter Laura. Superbraaf engeltje dat stil genietend van schoot tot schoot de eerste stukjes van de wereld verkent.


Hoe trots en gelukkig kan je zijn met je kleindochter op je schoot? Het beeld hiernaast vertelt meer dan 1000 woorden :-))




Onze oudste kleinkinderen kwamen op vakantie en genoten elke dag van hun zwempartij. De beste manier om af te koelen tijdens hete namiddagen. Als je van iets gelukkig wordt, dan is het wel dit <3 Heel wat heerlijke drukte in huis met 2 jonge tieners; luisteren naar hun verhalen over hun belevenissen op school, schooluitstappen, enz... Na een jaar heb je wel heel wat te vertellen hé :-)



Tijdens hun verblijf gingen we samen naar het asiel om een vriendje uit te kiezen voor Simba. Onze trouwe viervoeter is ondertussen uitgegroeid tot een lieve zachtaardige, trouwe hond. Hij miste echter een partner in crime tijdens zijn toertjes op ons domein en ging daarom vaak, zodra de poort open ging, op wandel buiten het domein op zoek

naar andere honden om te spelen.


Bij het bezoek aan het asiel in Aguilas, waar we ook Simba vonden, was onze keuze snel gemaakt. Een mini kopie van Simba, Mimo, een pup van 7 maanden, viel in de prijzen. Na een paar dagen kozen we echter een andere naam voor de kleine rakker. Hij was te guitig voor zijn naam, die "lieve" zou betekenen.

Samen met de kids kozen we zijn naam "Spike". Niet dat deze kleine vagebond geen echte lieverd is, er zitten ook een paar stekeltjes aan ;-)

Ondertussen zijn Simba en Spike dikke vrienden geworden. Simba heeft zich ontpopt tot een vaderfiguur en leert de kleine wat manieren. De hele dag ravotten ze samen en Simba is niet meer op zoek naar contact buiten het domein.




Altijd leuk om familie, die in Spanje op vakantie is, op bezoek te krijgen.


Zo genoten we enorm van een namiddag met Johan's nicht Lieve en haar echtgenoot Jos.


Goed gelachen, veel verteld, gewoon samen lekker genoten... Dank jullie wel voor jullie fijne aanwezigheid!




Werken in de tuin


De werken in de tuin vorderen. Na de overstromingen en de grote opkuiswerken erna, gingen de mannen aan de slag met de bouw van het nieuwe terras onder de peperbomen.

Met wat informatieve hulp (van Erna's zoon) uit België, and some trial and error, werd een totale oppervlakte van 5 x 15 meter bedekt. Na een carriëre in administratie ontwikkelt Johan zich tot een Bob de bouwer ;-)

Het gedeelte tegen de kruidentuin, waar een zelfgemaakte houten zithoek in u-vorm gepland is, zal overdekt worden met een pergola. Alle extra decoratieve items liggen al klaar om van deze hoek een zalig luierhoekje te maken in de koele schaduw van de bomen: kleurrijke zitkussens, een hangmat en hangstoel. Op zoek gaan naar de gepaste decoratie is al een avontuur op zich. Het is toch even zoeken om de juiste handelszaken in je omgeving te vinden. Online zijn er een aantal grote spelers waar je ook terecht kan, maar we kopen liever bij de kleine zelfstandige, het zit ons in het bloed.

Het tweede terras zal voldoende ruimte bieden om yogamatjes uit te rollen, een matrasje voor bezoekers die 's nachts eens buiten willen slapen,... een zen-tuin om in stilte te genieten. De boeddah wordt het centrale punt van een klein Japans grindperk en in de hoek tegenover de zithoek komt een Arabische fontein. Hopelijk zakken de temperaturen snel een beetje zodat we dit project verder kunnen afwerken.




Nature

De planten in onze tuin, die na de overstromingen een enorm groeispurt maakten, bezwijken bijna onder het gewicht van hun lange takken. Er wacht ons heel wat snoeiwerk in het komende najaar en de winter.


Ook de lange uitlopers van onze mooie Austrocylindropuntia subulata bezweken onder het gewicht. Voortaan zullen we hem regelmatig snoeien zodat hij meer in balans blijft. De wet van de zwaartekracht is onverbiddelijk, ook voor cactussen.



De oleanders slurpten gretig van het water tijdens de overstromingen en kregen een scheut van jewelste. De wilde bloemenweide vooraan in de tuin en alle andere planten en bloemen floreerden. Het hele domein herleefde in 1 bloemenpracht. De kamperfoelie groeide in een paar maanden enkele meters wijd, de bougainvillea zoekt al gretig zijn weg omhoog.




Herinner je je onze nieuwe kruidentuin die we in de maand mei aanlegden? We vroegen ons af of deze de hitte hier wel zou overleven. Johan legde voor alle zekerheid een bewateringssysteem aan zodat de wortels dagelijks een uur lang met water bedruppeld worden. En, kijk naar het resultaat! We hebben een jungle aan kruiden! Foto's toen en nu.




Onze cactussen genoten van het extra vocht na de overstromingen en bloeiden dat het een lieve lust was. Ook de aloe vera liet niet op zich wachten! We werden verwend met bloemen in alle kleuren en grootten.




Onze schijfcactussen, Opuntia ficus-indica, worden constant geplaagd door de colchenille-schildluis. José wist ons te vertellen dat je de cactus niet enkel aan de buitenkant moet behandelen. De luizen zouden zich ook via de binnenzijde van de bladeren verspreiden. Bij een behandeling moeten de wortels ook begoten worden zodat het product door de cactus opgezogen wordt en van binnenuit kan werken. Hij heeft een goed natuurlijk product dat helpt. We zullen het proberen en hopen dat het werkt! Voorlopig probeer ik zoveel mogelijk de meeste luizen te verwijderen met een verfborstel. Die kleurt heel rood door de kleur van deze schildluis die in de medische industrie als kleurstof van medicatie dient. Desondanks de plaag staat de cactus prachtig in bloei en kunnen we binnenkort genieten van zijn heerlijke cactusvijgen. De bloemetjes groeien aan de bovenkant van de vruchten.




We ontdekten een nieuw insect dat inmiddels ook in België is opgedoken.


Een paar weken geleden meldde men in een Belgische nieuwsuitzending dat de mammoetwesp haar weg naar België had gevonden. Hier zagen we haar eind mei voor het eerst.


Ik probeerde er een paar foto's van te maken maar dat lukte niet echt goed. De beestjes waren nogal snel... Of zeg ik beter beesten? Voor een wesp zijn ze nogal groot uitgevallen.


De vrouwtjes worden tot 6 cm groot, de mannetjes zijn wat kleiner. Je vindt ze terug in de buurt van boomstronken of rottend hout waar de neushoornkever woont. Ze draaiden hier rond de stam van één van onze olijfbomen. De larve van de neushoornkever wordt door de wesp met gif geïnjecteerd voor ze er haar ei op legt. Zodra het ei uitkomt dient de larve als voeding voor de ontwikkeling van de nieuwe wesp.

Je hoeft niet bang te zijn voor deze wespen, ze vallen je niet aan, ze zijn heel aardig net zoals hun veel kleinere familieleden die we altijd op de trappen van het zwembad terugvinden waar ze cirkelend naar beneden duiken om hun dorst te lessen.


Elke nacht krijgen we bezoek van een nieuwe vriend, een uil die op jacht gaat op ons domein. Eerst kon ik de nachtelijke kreten van de vogel niet aan een vogelsoort toewijzen. José, die op een avond bij ons buiten op het terras lustig van zijn pintje zat te slurpen, herkende de kreten en vroeg me om de grote spot-straler van de toren aan te zetten. Toen zagen we de uil wegvliegen in de grote lichtstraal. Eén van de volgende nachten vloog de uil naar het venster van onze kamer toen ik in het donker de luiken wou sluiten voor het nachtelijk lawaai van de honden in de buurt. Was dat even schrikken, ik kon één van de luiken net op tijd sluiten voor hij een plotselinge opwaartse bocht van 90° maakte.


Water is de bron van alle leven. We hebben één aansluiting op bergwater. Het afgelopen jaar bleek echter dat dit bergwater verdeeld wordt vanuit een bassein dat soms leeg raakt. We contacteerden een ander bedrijf voor een extra aansluiting. Na een 3-tal maanden werd een nieuw verdeelpunt geplaatst aan het einde van onze voormuur. Zodra onze specialist, voor de aanleg van het nieuwe sproeisysteem, de tijd vindt om langs te komen, kan de aansluiting gemaakt worden. We wachten sinds juni en verwachten hem hopelijk in september. Sometimes it takes time in Spain...




Altijd bezig


We vervelen ons zeker niet, er is altijd werk op het domein en ook onze woning vraagt om een aantal onderhoudswerken. Johan en papie gaven de houten luiken van het huis een nieuwe verfbeurt. De donkergrijze kleur werd vervangen door een frissere blauwgrijze tint.

En tenslotte werd de nieuwe zonneluifel aan de buitenkeuken geplaatst. Je kan er nu ook in de schaduw tafelen op een zomerse dag. Ook het houtwerk van de veranda kreeg een nieuwe bruine laag.





De muren van de buitenkeuken en de kleine porche, aan de zwembadzone, werden opgefrist met een fris wit laagje verf en ook de nieuwe buitenbadkamer kreeg een couchke.


Heel de zembadzone kreeg zo haar final touch. Alles spic en span, we binden enkel nog de strijd aan met het zomerse stof dat gretig valt.


Johan verwende zichzelf met een nieuwe Kamado Joe en is er nu helemaal klaar voor om eetfestijnen te bereiden om bij te watertanden. Onze Britse buren zijn er in ieder geval al voor te vinden, zij genieten van zijn kookkunsten.



Het mooie Spanje


Tijdens onze uitstappen verkennen we elke keer een ander stukje Spanje. De laatste stad die we bezochten was Elche, ten zuid-westen van de stad Allicante, ligt deze grote stad van de provincie Allicante zo'n 25 km landinwaarts.

De stad Elche, die officieel Elx wordt genoemd, ligt ten noorden van het oorspronkelijke centrum, de archeologische vindplaats L'Alcudia. Hier werd tijdens opgravingen het borstbeeld van de "Dama de Elche" gevonden, die nog steeds het boegbeeld van de stad is. Je vindt dan ook, overal over de stad verspreid, kopiën van dit mooie borstbeeld.

De Moren verschoven de stad naar de huidige ligging omstreeks de 10de eeuw en plantten palmbomen rondom het centrum. Maar liefst 300.000 stuks waardoor deze groene stad een exotische sfeer uitademt. De boomgaard "Palmeral" is een bezoek waard nadat je het verleden hebt kunnen bewonderen in het museum MAHE Museo Arquelogico de Historia de Elche. Het gebouw zelf, El Palacio de Altamira, van Moorse oorsprong biedt een prachtige locatie voor dit mooie super modern en hedendaags museum.

Geniet van de foto's hieronder die je een mooie kijk geven op de stad en haar omgeving.





De meeste werken hebben, door de grote hitte, effe stil gelegen tijdens de maanden juli en augustus. September komt er aan, dan kunnen we weer verder aan de slag met onze projecten. Er staan ook verschillende bezoekers ingepland. Onze kinderen komen ons voor de eerste keer bezoeken en we planden al een reisje naar Sevilla met papie, die deze mooie stad nog nooit bezocht. Dit bezoek wordt gekoppeld aan een concert terplaatse van Il Divo. Nog heel wat om naar uit te kijken!


Hierover lees je weer meer in een volgende blog. Tot later!


541 weergaven8 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page