top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNiki Nelissen

Time runs fast.

Geen nieuws is goed nieuws, ook in Spanje. Met pensioen en geen tijd hebben om een blog te schrijven. Het zal je maar overkomen. Zeg wel "overkomen", want dat is precies het gevoel dat we de laatste drie maanden hadden. Er gebeurde zo veel in ons leven dat we soms achter de feiten aan leken te lopen.

Woon je echter in Spanje, dan gaat dit gevoel niet gepaard met stress. Wat er ook gebeurt, het gaat met mate en stap voor stap ;-)


Waarmee beginnen?


Welkom Eva, beautiful child of Elise and Christopher.


Een van de mooiste momenten in je leven is de geboorte van een kind of kleinkind. Je wordt diep geraakt door het kleine wonder. Eind oktober werd weer een magisch moment toen ons derde kleinkind werd geboren. Een pracht van een baby, stoere meid met aandachtige blik. Op een wolk reden we voor een weekje naar België om dit hoopje liefde te bewonderen. Je kan daar alleen maar gelukkig van worden.


BABYBOOM!

Onze 2022 planning voor familiebezoeken in België werd al ingevuld door 2 andere van onze dochters want ook zij verwachten een baby tegen half april en begin juli.



OUR VISITORS

Half november verhuisden Evi en Matthias naar een gemeenschapshuis in de bergen. Daar verblijven ze tot hun nieuwe woning, die zich vlakbij bevindt, verbouwd is. Hierdoor kwam er weer ruimte vrij in onze woning voor nieuwe gasten.

We werden verrast door verschillende Belgische bezoekers en genoten van het samenzijn en de gedeelde verhalen. Buiten tafelen in de winter wanneer het zonnetje schijnt is hier perfect mogelijk. Zodra de zon schijnt stijgt de temperatuur al snel tot 15 graden en in de zon zit je gemakkelijk aan 20. Onze vrienden Martine en Willy kwamen half november op bezoek, gevolgd door my Best Friend Erna die ons gezelschap hield gedurende 2 maanden, en december werd ingevuld door, onze bestie uit onze Fairco Shop, Laura en haar vriend Lucas.

Allemaal fijne mensen, hun bezoek verwarmde onze hartjes.




TOURING WITH MY BEST FRIEND

Na meer dan 40 jaar vriendschap ken je elkaar al door en door. Samenleven is dan ook een makkie, net zoals samen op avontuur gaan. Met een zee van tijd voor ogen maakte ik samen met Erna 2 trips met de mobilhome.


Rondreis provincie ALMERIA


Op 6 december vertrokken we richting bergdorp Bédar met een tussenstop met wandeling aan zee in San Juan de Los Terreros en een bezoekje aan Mojacar, het mooie witte dorp op de heuvel met prachtige steegjes en adembenemende vergezichten. 's Avonds overnachtten we in Bédar op de parking aan het kerkhof, een rustige plaats met zicht op de prachtige omgeving met de zee aan de horizon. A room with a view :-)


Ontdek hieronder Mojacar dorp met haar mooie steegjes en vergezichten.



De volgende dag vervolgden we onze weg richting Almeria stad met een tussenstop in Tabernas. Tabernas is gelegen aan de rand van de Desierto de Tabernas, de enige Europese woestijn. Hier verblijven heel wat hickers die er op trektocht gaan. Er worden ook tochten te paard of jeeptours georganiseerd. De schoonheid van de woestijn stokt je adem. De kleuren van de rotsen variëren naargelang de lichtinval en -intensiteit. Elk moment zie je weer iets anders. Tabernas is zeker een bezoekje waard als je er passeert. Het is een klein gezellig stadje met kasteel op de berg. De kerk, het pleintje en de link naar het verleden van de cinema, met hun eigen "Walk of fame" versierd met metalen regisseurstoeltjes, maken het speciaal. Let op de namen van de filmsterren, die ooit in Tabernas verbleven, die in de stoeltjes gegraveerd werden.



Een paar kilometer voorbij Tabernas vind je in de woestijn een paar locaties waar jaren geleden de westerns werden opgenomen. Wij bezochten "Fort Bravo", een Western attractiepark waar het verleden nog herleeft in een dagelijkse show. Zeker een bezoekje waard, en voor kinderen is het zeker een must! In de fotogalerij kan je mee op ontdekkingstocht... Ook de autowrakken uit Mad Max, een film die ook hier werd opgenomen, kan je er terugvinden.

And now, it's showtime!






Vanuit Tabernas ging het richting Almeria. We kampeerden net buiten de stad op een camping aan het strand in een door rotsen omgeven baai. Heerlijk om 's avonds in slaap gewiegd te worden door het ruisen van de golven die op het strand aanspoelen.


De volgende ochtend vertrokken we richting Almeria stad waar we ons parkeerden op de ruime parking aan de haven. Een perfecte startplaats om de stad te ontdekken. Via de Rambla wandel je de stad binnen met een Grand opening van groene zones, beeldhouwwerken en fonteinen. De oude stad ontdek je aan de westelijke kant ervan. Aan het kruispunt van de haven met de Rambla, parrallel lopend met de zee, kan je het Park Nicolas Salmeron binnen lopen. Wat een ontdekking! Wow! Almeria heeft zoveel om je te bekoren.


Een starter van jewelste is zeker het Alcazaba de Almeria, het fort op de berg uit de 10de eeuw. Dit werd mooi geres-taureerd en binnen de muren vind je een aaneensluiting van mooie tuinen en waterpartijen. Het fort torent uit boven de stad en van op haar vestigingsmuren kan je genieten van een fantastisch panorama. Aan de voet van de berg is een heel goed Marrokaans restaurant "Almedina Baraka"gelegen. Je moet even wachten op je eten, maar de Marrokaanse mama's koken heerlijk, met veel goesting. Buiten op het terras in het zonnetje smaakt alles zelfs nog beter met zicht op het Alcazaba.


Ben je het klimmen nog niet moe, dan raad ik je ook aan om de andere heuvel te beklimmen naar Cerro San Cristobal, een historisch herinneringspunt met groot Christusbeeld met mooie uitkijkpunten. Van hieruit loopt een hoge vestigingsmuur door het dal die het Cerro verbindt met het Alcazaba.


In het centrum bezochten we het Museo de la Guitarra met de geschiedenis van de gitaar

en het leven van de gitaarbouwer Antonio de Torres. Het ligt aan de achterkant van de kathedraal en is een echte aanrader. Vooral in de Kerstperiode, dan staat er in het auditorium op de benedenverdieping een enorme grote maquette met beeldjes, gebouwen, dieren, koningen, ambachten, enz... tentoongesteld uit de periode van de geboorte van Jezus. Gaande van de onbevlekte ontvangenis tot de geboorte van Jezus, wordt het hele verleden op deze manier verhaald. Deze maquettes (belenes of kerststallen) vind je terug in alle steden en in heel wat musea. Er zitten echte pareltjes tussen. De kerstperiode is trouwens overal een kleurrijk gebeuren. Kerstbomen zijn er niet, alles wordt met lichtjes gedecoreerd. Zo worden ook kerstbomen, kerstklokken, enz... driedimensionaal met lichtjes gevormd.

Echt de moeite waard :-)


Terug de berg af naar de Plaza Vieja, die ook Plaza de la Constitution wordt genoemd, met zijn mooie oude gebouwen uit de Arabische periode waaronder het stadhuis. Op het midden van het plein vind je een stenen pilaar "Pingurucho de los Coloraos" in memoriam van de helden die vochten voor vrijheid en tegen het despotisme in 1824. Rondom het plein vind je verschillende hype restaurants.


De kathedraal van Almeria is enorm groot omdat ze wordt omgeven door een fort dat de kathedraal destijds tegen piraten diende te beschermen. Let op de openingsuren, de kathedraal is alleen 's avonds te bezoeken. Wij stelden ons tevreden met de buitenkant en het mooie plein dat aanleunt.


Wanneer je kris kras door de oude stad wandelt ontdek je het ene mooie plaatsje, pleintje,... na het andere. De stad heeft heel charmante hoekjes en kantjes. Ook de grote winkelstraat Puerto de Almeria, die aan het begin van de Rambla vertrekt, is een bezoekje waard. het is een mooie groene avenue met brede voetpaden. Halfweg vind je in een zijstraat ook de overdekte markt, deze is op weekdagen geopend.


Er is nog veel meer te zien in Almeria, dat doen we echter een volgende keer!


Vanuit Almeria reden we naar Cabo de Gata, het natuurreservaat ten oosten van Almeria, net voor je de bocht omdraait naar de oostelijke Middellandse Zeekust.

Daar genoten we van de natuur, de zee, het vogelspotten: de flamingo's,... De salina met zoutwinning is niet actief in de winter, de omgeving is het wel dubbel en dik waard om bezocht te worden.

De flamingo's kan je van ver spotten, en als je goed oplet vind je, via een pad dat aansluit op de weg langs de zee, een vogelhut waar je iets dichterbij de plassen geraakt. Vanuit de hut kan je met een goede lens zeker heel wat mooie foto's nemen van de flamingo's.

De zee is aan deze zuidkust veel wilder dan in het oosten, je ziet dan ook meer schuimkoppen op de foto's. Het lag er allemaal wat verlaten bij en dat accentueerde de schoonheid des te meer.




We volgden de kust verder noordwaarts en bezochten San José, een kleine badplaats met jachthaven waar het strand er ook desolaat bij lag. Naast een paar locals was er niemand te bespeuren. Onze lunch in één van de restaurants aan het strand maakte ons duidelijk dat de doorsnee bezoeker van San José niet Juan met de pet is. De prijzen waren volgens Spaanse normen "prijzig". Het is een mooie badplaats en we vonden er ook een leuk winkeltje met mooie Marrokaanse lampen.




Vanuit San José ging het naar Agua Amarga waar we de nacht doorbrachten op een rustige camping net buiten het dorp. Tussen deze 2 locaties liggen een groot aantal prachtige authentieke baaien en kleine, niet toeristische, badplaatsen waar je in het hoogseizoen in alle rust kan genieten van de natuurlijke schoonheid van de zuidelijke Spaanse Middellandse Zeekust. Hier kan je, in alle rust en sereniteit, gaan snorkelen, duiken, kajakken,.... In de winter ligt alles er wat stilletjes bij, de natuur toont zich echter op elk moment van haar mooiste kant.

Agua Amarga is een villadorp voor toeristen, in de winter zie je er weinig volk. Het is een gezellig klein dorp met nauwe straatjes. Je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd om achter elk hoekje te gaan kijken. Het kleine pleintje met een paar bars en resto's vormt het centrum van de villawijk.



De volgende ochtend vertrokken we naar Vera, een klein stadje richting huiswaarts. Vera is geen hoogvlieger qua architectuur, maar we gaan er toch eens graag langs. Op zaterdag slingeren de marktkraampjes met plaatselijke producten door de straatjes.

De Plaza Mayor aan de kerk is meestal gevuld met tafeltjes en stoeltjes van de lokale bars. Je vindt er de Iglesia de Nuestra Senora de la Encarnacion. Zoals bijna overal is ook deze kerk slechts tijdens beperkte uren geopend.

In een zijstraatje ligt een piepklein museum met een paar ingerichte kamers over oude ambachten en de Spaanse levensstijl begin 19de eeuw. Het kleine kerkje van de Convento de los Padres Minimos is mooi gerestaureerd en net terug open sinds begin december. Het wordt tegenwoordig gebruikt als multi-culturele ruimte.

Wanneer je de Calle Mayor volgt in oostelijke richting kom je uit aan de Plaza de Torres waar je de arena kan gaan bezoeken. Er is een klein museum aan verbonden met klederdracht van de toreros en de vroeger gebruikte speren. Een aanblik van deze martelwerktuigen geeft een wrange smaak. Gelukkig behoren ze tot het verleden. Achterin vind je de ruimten waar de stieren in aparte hokken werden geplaatst voor het betreden van de arena. De caballeros hadden een andere ingang.

Vlakbij bevindt zich Juan Moreno, een in de Michelingids vermeld restaurant, waar je een heerlijk 5 gangen menu kan tafelen voor zo'n 40,00€. De pasta negro is zeker een aanrader!

Vervolgens is het zeker de wandeling waard om het Parque de la Rambla te gaan bezoeken.

Aan de lege rivierbedding "Rambla" werd een park aangelegd met sport-, ontspannings- en speelfaciliteiten.

Ook in Vera bevindt zich een "Cerro" del Espiritu Santo op de naastliggende berg. Van op de top heb je, aan de voet van het Christusbeeld, een wijds uitzicht over Vera en omgeving.

Let op wanneer je Vera wilt bezoeken, het stadje ligt meer in het binnenland. Iets buiten de stad ligt "Vera-Playa" aan zee. Daar vind je een mooi natuurreservaat en een groot aquapark.



Onze rondreis liep op zijn einde, een laatstje dagje met goed weer brachten we door op een camping aan het strand, net voorbij Calabardina (Aguilas). Nog even van de zon genieten en daarna weer naar huis. Het was een mooie reis met heel wat verrassingen, nieuwe ontdekkingen en vooral met goed gezelschap :-)



Trip naar Sevilla

Onze tweede trip leidde ons naar Sevilla. Erna's 60ste verjaardag wilden we graag vieren met een "specialeke", eentje van haar bucket list :-)

Dit reisverslag krijg je in de volgende blog. Sevilla is een magische plek, een opeenstapeling van overdonderende wow-momenten die hun eigen verhaal verdienen.



OUR SHORT TRIPS

Regelmatig bezoeken we steden en unieke locaties in de omgeving. Zo ook de laatste maanden. Tijdens Erna's verblijf bezochten we, naast onze rondreizen, nog Mazarron, Lorca, Cartagena, Murcia stad, San Juan de los Terreros en nogmaals Almeria stad. Voer te over voor de volgende blogs waarin ik elke keer een andere stad zal documenteren.


LAS OLIVERAS

Je zou bijna geloven dat we nog enkel leven als God in Spanje en er voor de rest niets meer gebeurt. Niets is minder waar! Las Oliveras, ons landelijk domein, dat we voor de komst van onze gasten net helemaal onkruidvrij hadden gemaakt, werd overspoeld door handige arbeiders. De grote verbouwingen startten op 19 oktober en zijn nu eindelijk klaar. Vroege mannen in hier Spanje, om 8:00 zodra de zon opkwam waren ze aan het werk tot de zon onderging rond 18u30, met een korte onderbreking voor ontbijt om 10:00 en siesta tussen 14:00 en 15:00 uur. Harde werkers die echt professioneel werk leveren en veel plezier vinden in hun dagelijkse activiteiten. Angel, een Columbiaan, kleurde elke dag met een zonnige lach en Zuid-Amerikaanse muziek. Zijn compagnon Leon, die hij papa noemde, volgde in stilte. 2 super vriendelijke mannen die een nieuwe porch bouwden boven onze buitenkeuken, een nieuwe badkamer aan het zwembad met nieuwe sanitaire put, een nieuw terras aan het zwembad met overkapte houten porch nadat de bestaande muur op die plaats tegen de vlakte ging, nieuwe terrassen rond de veranda en keuken.

De grootste werken werden net voor de feestdagen beëindigd met rustige Kerst- en nieuwjaarsdagen. Daarna volgden nog een aantal vakmannen voor het plaatsen van nieuwe raamdeuren in de stenen bogen, een nieuwe boiler voor de buiten badkamer, een zonneboiler voor de binnen badkamers, een nieuwe pelletkachel in de veranda, schuifdeuren in de veranda,...

Het was een va et vient gedurende 3 maanden met lawaai, stof en opkuiswerk, kiezen van materialen, plannen en herplannen, dagelijkse opvolging en afstemmen...



Nu al deze werken klaar zijn kunnen we zelf weer aan de slag met de aanleg van de tuin.

De zone tussen de veranda en het nieuwe terras met overkapping krijgt een grondige make-over. Een zen-tuin met natuurstenen fontein, grind en bloempotten, én extra klimplanten, bougainvillea die het houten gebinte van het afdak snel rood zullen kleuren met hun weelderige bloemen. In het naastliggend hoekje komen een paar metalen bankjes waarop je snel zal kunnen genieten van de schaduw onder de overgroeiende kamperfolie die net werd geplant. Wat een verademing! Het verwijderen van de muur achteraan het zwembad zorgt voor een mooie verbinding met de tuin en de achterkant van het huis met de veranda.

Alhoewel de zen-tuin nog niet helemaal afgewerkt is, we wachten nog op extra grind, krijg je al een goed idee van het resultaat. De buitenbadkamer, de nieuwe porche boven de buitenkeuken en het mooie nieuwe terras met houten porche vinden we zelf in ieder geval helemaal geslaagd :-)



Johan en papie zijn ook begonnen met de snoei van de olijfbomen. 132 stuks die klaar moeten zijn tegen eind februari. Reken 1 uur tot anderhalf uur per boom en je begrijpt dat ze nog even bezig zijn. Het snoeihout brengen we naar een geitenboer wat verderop. De geiten zijn dol op olijfbladeren. Bij mijn volgend bezoek maak ik er zeker foto's van :-)


Deze week ontdekten we ook dat we geen bergwater meer kregen. Na onderzoek blijkt dat onze aansluiting verbonden was met een groot bassin dat op bepaalde momenten leeg raakt. Een nieuwe aansluiting met een ander circuit bergwater is nodig om het hele jaar door onze tuin van voldoende water te voorzien. Een nieuwe aansluiting die 300m verder in de straat moet gemaakt worden met nieuwe leidingen tot aan het huis en een volledig nieuw net op het domein. Gelukkig kunnen we op José rekenen die de nodige contacten kan leggen om al dit soort problemen op te lossen!

Zodra het nieuwe irrigatiesysteem geplaatst is gaan we met José aan de slag met de nieuwe moestuin die tussen de olijfbomen in de achtertuin wordt gemaakt. Tussen de bestaande rijen olijfbomen zullen we ook nog bessenstruiken planten.


De vierkante kleine moestuin, die we vooraan het huis met Evi en Matthias startten, wordt

een kruidentuin. De groentenoogst was te schraal door een tekort aan zonuren. De muurtjes rondom geven teveel schaduw. Een nieuwe tuinboog met jasmijn zal in de toekomst de ingang groen kleuren en je in een zweem van heerlijke geuren naar dagdromen van duizend en één nacht leiden.


INHOUSE DECORATION

Ook de binnenkant van onze woning krijgt een opknapbeurt. De logeerkamer op de eerste verdieping werd voor de komst van Erna nog snel geverfd en behangen. De naam van deze kamer werd omgedoopt tot "Forest", afgestemd op de kleuren en de decoratie van de kamer. Deze week plaatsen we nog een nieuw bed met nieuw geshopte nachttafeltjes, plaids en kussens voor de final touch.

Onze slaapkamer wordt het volgende project. Zij krijgt de naam "Magnolia". Deze week start ik met verven en behangen en hoop tegen het einde van de week alles mooi te kunnen decoreren.

Gaandeweg zullen alle kamers een opknapbeurt krijgen tot het hele huis is omgetoverd tot één harmonisch geheel.

Indien jullie je misschien afvroegen waarmee ik mijn dagen zoal vul: opruimen/herschikken/herverhuizen, poetsen, wassen, strijken, indoor en outdoor planning en design mét uren online zoeken naar nieuwe items, verven, behangen, mee in de tuin werken, groenten en fruit drogen... Net gepensioneerden herkennen zeker dit gevoel "je hebt nooit teveel tijd". Gelukkig is Johan de kok in huis, ik zou het anders helemaal niet meer rond krijgen.


SPAANSE WEETJES

We weten zo stilletjes aan hoe de seizoenen verlopen en hoeveel uren daglicht je in Spanje mag verwachten. Vergeleken met België blijft het hier In de winter 's avonds een uur langer licht en in de zomer wordt het een uur eerder donker. Het lengteverschil van de dagen is in Spanje minder groot dan in België.

De wintertemperaturen hier in het Zuiden zijn toch wat meer variabel dan verwacht. Zo kunnen de nachttemperaturen variëren van rond het vriespunt tot 8 à 10° Celsius 's nachts en 12 à 20° Celsius overdag. Het heeft een paar keer geregend en bewolkte dagen wisselen af met zonovergoten dagen, deze gaan gepaard met de lagere en hogere temperaturen zoals vandaag, we genoten van een zonnige 24°, woohoo...


Al de Christelijke feestdagen worden hier uitbundig gevierd. Rond de Kerstdagen liepen de winkelstraten vol volk op pakjesjacht. De straten werden helder gekleurd met lichtdecoraties in verschillende kerstvormen en thema's. De belen, kerststallen/kerstdorpen met beeldjes worden drukt bezocht door ouders met kinderen.

Sinterklaas wordt niet gevierd in Spanje, wel Driekoningen. Op 6 janari krijgen de kinderen snoep en cadeautjes. Op 5 januari zie je in grote steden in de vooravond optochten met gedecoreerde wagens en kinderen die de snoepjes in het rond strooien. De drie koningen worden vertegenwoordigd door rijkelijk uitgedoste politiemannen en andere verklede "roet"-mannen te paard. Gelukkig maken ze hier in Spanje geen heisa over roet-koningen.



Onze kennis van de Spaanse taal gaat met mondjesmaat vooruit. We beginnen de Spanjaarden in onze buurt al een beetje beter te begrijpen. Half afgekapte binnensmonds uitgesproken woorden herken je in het begin niet. Na een tijdje went het wel.

Papie heeft al de meeste vooruitgang gemaakt in zijn lessen. Hij is een vlijtige student en studeert heel aandachtig. Johan is aan een inhaalmanoeuver begonnen en zelf heb ik de tijd niet meer genomen om te studeren, als je bezoekers hebt maak je daar liever wat tijd voor vrij ;-)



OUR BEST FRIEND.


4 maanden maakt hij inmiddels deel uit van ons gezin en we zouden hem voor geen geld ter wereld willen missen. Simba is onze trouwe viervoeter die vreugde en leven in de brouwerij brengt. Johan heeft heel wat tijd besteed aan zijn training en dat levert al heel wat vooruitgang op. Hij kent al veel orders en is een super zacht, lief en vreugdevol dier.


Af en toe bezoek vindt hij ook wel fijn. Zeker wanneer er een vriendje bij is, zoals Elmo de viervoeter van Laura en Lucas.

De grote drukte vermijdt hij liefst, hij houdt niet van de stad en is een echte natuurliefhebber. De velden en onze grote tuin zijn zijn paradijs.



Tot zover weer het verhaal over onze belevenissen. Een volgende blog komt er zeker sneller aan. Er liggen nog heel wat verhalen en foto's te wachten. Hopelijk genieten jullie ook deze keer weer van onze verhalen en ontdekkingen.


Tot een volgende keer!








417 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page